Friday, July 12, 2013

Lokal-patriotizam

Porušeni nadgrobni spomenici na Jevrejskom groblju. Procena štete oko 250 000 dinara. 
Tokom noći premeštene, tj. isčupane klupe sa svojim betonskim postoljem. 
Akt vandalizma, akt vandalizma, akt vandalizma, akt vandalizma, akt vandalizma, akt vandalizma...
Brojne prijave protiv N.N. lica, ali šteta iziskuje popravke.

AKT VANDALIZMA.

Ovako su počele lokalne vesti. 
Vandali su bili germansko pleme koje je opljačkao Rim. Elem, odatle i potiče koren reči vandalizam - uništavanje ili nanošenje štete tuđoj imovini. Ono što mene zanima u celoj priči jeste šta je to toliko nagrađujuće u tome. 

Pretpostavimo moguće scenarije. Prvo što bi narod rekao, a možda čak i sociolozi i psiholozi, jeste - deca su nam neiživljena, poremećaj devedesetih, ne znaju šta će od sebe, bez budućnosti lutaju i jedino što im preostaje jeste da pokažu svoj bunt i revolt. I to, naravno, kako ikako drugačije, nego kroz destruktivno ponašanje. 
Ova teorija ne pije vodu. Ako postoji bunt i revolt jer ti je mladost u ćorsokaku (a život je ono što ti napraviš od njega, a ne mesto gde se rodiš), iskaži to drugačije. Organizuj se. Imaš osnovno ljudsko pravo na okupljanje i izražavanje mišljenja zagarantovano konvencijama. Pokaži se, pokaži svoje lice, iznesi svoje ideje. Ako neko viče da mrzi sve ovde, to je mnogo jasnije izraženo nego kad je jedna daska nogom odvaljena na klupi. 
Grafitiraj koliko želiš, budi kreativan, prenesi bes i bol, veltšmerc do kraja, ali, molim te, nemoj mi narušavati fasadu navijačkim pesmicama kojekakvih trećerazrednih fudbalskih klubova. Ili, moj favorit, prosto, jednostavno - pička. Poruka je ostala nejasna do kraja. Da li sam ja pička ili moja mama, ili, pak, tvoj drug ili možda i ti? 

Sledeći scenario jeste da je određena (recimo, neofašistička, neonacistička, antisemitistička) grupa želela da pošalje jasnu poruku kada je uništila neki određeni objekat. Bez obzira što bi trebalo da su zabranjeni ustavnim poretkom jer narušavaju isti, oni sveprisutno pokazuju da su tu i da se čuvamo. Ono što meni ne ide u glavu jeste sledeće - kako da znamo ko su ti ljudi ako im je modus operandi posle ponoći? Zar nije pomalo kukavički srušiti nadgrobne spomenike? Uvek osuđujem svaki akt vandalizma izvršen nad svetim mestima jer, bez obzira da li neko veruje u boga ili ne, groblje je groblje i svaki čovek, bio živ ili odavno mrtav, zaslužuje svoje dostojanstvo i mir. 

A kad smo kod osuđivanja, to je najveći problem. Posle ovakog nemilog događaja, kreću obaveštenja za štampu gde se oštro osuđuje akt vandalizma i izražava se nada će se počinioci uskoro biti uhvaćeni. Profesor mi je rekao da je nada za budale, jer, nadajući se, ostajemo zarobljeni u mašti, dok stvarnost teče bez nas. Upravo to poručujem i vlasti. Komunalna policija valjda postoji radi nečega. Što ne radi ovoga? Zar to i nije poenta? Nemamo Busplus sistem, dakle, mogu da budu na ulicama i da budno motre. Dosta je bilo nade i lepih želja, čestitki i pozdrava. Vreme je da se dela. Nije istina da ti počinioci nisu od ranije poznati, nije istina da ne može da se primeni odgovarajuća kazna i NE MOŽE SVE OSTATI NA OŠTROM OSUĐIVANJU AKTA VANDALIZMA I NADI U BOLJE SUTRA. NE SME.

Što se tiče tupoglavaca, besne i revoltirane omladine, kojekakvih organizacija sa opasnim namerama - budžet grada se puni i kroz doprinose koje plaćaju vaši roditelji. Popravke se finansiraju iz budžeta. Verujem da znate da saberete dva i dva.


No comments: