Thursday, August 4, 2011

Dobro veče, Srbijo!

Bože mili, čuda velikoga!
Rasplakala se pobednica ovogodišnjeg Velikoga brata u emisiji Jelene Bačić Alimpčić.
A onda smo joj malo aplaudirali, jer je hrabra.
Potom je Jelena rekla da on nju (pobednicu) ne zaslužuje, jer se samo ona odricala.
Onda smo sa ogromnim uzdahom saslušali njene mudre reči nama. Tolerancija je bitna. I svi grešimo.


Znam, znam, znam, uzmi daljinski, pa promeni program ako ti se ne sviđa. Ali, na koji da promenim? Svi programi su postali istovetni.
Šema programa:

1. Jutarnji program - dva voditelja, malo se smejemo, malo čitamo vesti, malo prikažemo stanje na putevima, malo gledamo u laptop, pa malo vremensku prognozu, pa se malo opustimo uz neki muzički video i zatim se malo oprostimo od gledalaca. Usput se vrti odjavna špica gde piše šta je voditelj obukao i obuo, a šta voditeljka.


2. Niz serija - više nije bitno da li je američka, meksička, španska, brazilska, portugalska, engleska, francuska, italijanska, turska, bugarska, ruska, indijska, srpska, hrvatska i tako dalje serija, bitno je da je serija. Isti protagonista, isti antagonista, ista priča. Jedno je odeća drugačija. Ponekad.

3. Ријалити шоуу - ista parola kao malopre; nije bitan koji je, nego samo da je. Poprilično esencijalističko stanovište za poprilično prosečnu publiku. No, dok režim panem et circenses radi bez mane, manje brige za svakoga, reklo bi se. Možeš da se venčaš na TV-u, da menjaš ženu, nadam se da će uskoro to uvesti i sa decom, da budeš eksperiment Orvela, da ostvaruješ svoj talenat, budeš muzička zvezda, preživljavaš na tropskim ostrvima, vodiš domaćinstvo... I-ha-ha, ma šta god hoćeš! Posebno omiljene su mi emisije u kojima neka xyz porodica otvara kamerama dom i gde konačno saznajemo zašto je toliko skuplje kupiti kutiju kondoma nego li održavati i izdržavati šurnajst dece. Pa, gde da se ne smilujem kad ih vidim tako prljave, jadne i unesrećene?

4. Informativni programi - ?

5. Emisije o šoubizu - ovo je kao šlag na tortu. Posle teškog dana običnog čoveka najpotrebnije je da čujemo muke raznoraznih zvezdica da znamo da nismo sami u univerzumu, da su i oni baš kao i mi, obični ljudi, samo bez nekoliko miliona evra na računu. Dobro je znati!

6. Talk show - ovo je za relaksakciju u kasnim satima. Gledamo kako voditelji ili voditeljke ili voditelj ili voditeljka ugodno ćaska sa poznatim gostima. Naravno, postoji nekoliko formata ove emisije. Pardon, šoua. Postoji ženska. Tu se priča o pitanjima bitnim za žene. Kao Opra. Samo što u Srbiji ima previše Opri, a premalo poznatih. Sledeći američki uzor jeste šou s primesama humora. Ovde uvek bude šou bez primesa humora. Ili s očajnim humorom. Zatim postoji politički tok šou. U tome politike retko bude, uglavnom bude tok - uvreda i šoua - reakcija na uvrede. Gosti su uglavnom eminentne ličnosti. Uglavnom.

Muči me što smo svi postali toliko okupirani TV-om da više tugujemo kada nestane signal nego kada nam neko ode s ovog sveta. Petkom uveče umesto proslavljanja što je prošla još jedna radna nedelja, sedimo ispred kutije i čekamo raznorazne Večeri s nekim tamo ljudima koje ni ne znamo. Umesto da nedeljom provodimo vreme zajedno, vrtimo kanale tražeći neki film ili seriju.

Ne kažem da TV treba baciti i spaliti. Mogu se naći i neki drugi programi. I može se smanjiti zaluđenost za magičnom kutijom. Dok je još lepo vreme napolju.

Ovo kažem zato što vas volim. A ja sam mizantrop inače.


12 comments:

Lana said...

U potpunosti te razumem,ali sta ces takvo je vreme doslo, zato se ja radije uvatim knjige :)

Ivana said...

Što je prava šteta, jer TV i knjiga mogu da idu zajedno.

Tina said...

"4. Informativni programi - ?" - ahahhaa. Ti si jebeni genije i zato te volim. :D

Ivana said...

Hahaha, Tinette. :D

Стефан Јањић said...

И ја сам приметио шоу чије сте име навели у наслову овог текста. Занимљиво ми је да се водитељка те ТВ емисије претворила у мултимедијалну личност, те се, осим водитељским послом, бави и писањем бестселера. А о њој као писцу довољно говори податак да је заборавила да уметне запету испред вокатива у називу своје емисије. Трагикомично.

Текст је одличан, опис информативног програма перфектан.

Ivana said...

Upravo je taj zarez, odnosno nedostatak istog, zasmetao najviše. Jer, praviti se tako pametan, a ne znati ono što se uči u petom razredu osnovne škole je zaista dno dna. I za nju, a i za njene savetnike.

Tuga je što je moj opis informativnog programa tačan.

Zoran said...

Zato nemam TV u kući i nikada ga neću imati. Zato ne čitam novine, i nikada neću. Zato okrećem glavu kada prolazim pored trafike da se pukim slučajem neki glupavi nevažni naslov ne bi uvukao u glavu ... jedino kako možemo opstati je izolacija od ovog nakaradnog sveta

Ivana said...

Ne znam koliko je to moguće, to bi značilo da uopšte nemaš kontakt s ljudima, jer većina od njih ima i tv i čitaju novine. Sad, jedino ako ih zamoliš da ti ne govore o tome...

Sve u svemu, mislim da postoji i drugačiji način da se sredi sadašnja situacija, samo je potrebna volja.

Flight Controler said...

Vidim da ne gledaš Sportklub... ;-)
Nego, TV globalno polako umire, sledi globalna digitalizacija 2015. godine i emancipacija Pay per view televizije preko interneta/TV-a kao što je na primer Google TV.

Nije sve tako strašno, jer kao i sve u životu, TV mora da evoluira. A to će se i desiti u jednom trenutku.

Ivana said...

Pitanje je bilo da li će program na TV-u da evoluira.

Flight Controler said...

Da, hoće. Kad kažem TV, mislim na TV program. Da razjasnim... :-)

Ivana said...

Uverena sam da neće.
Videćemo ko će da bude u pravu. ;)