Friday, May 21, 2010

A gde dalje?

Ovih dana stalno imam nešto da rešavam. U tom užurbanom maturskom životu ponekad nešto i primetim, osim sebe, razume se.
Pre par dana sam negde išla, više se ni ne sećam gde. Na dobroj udaljenosti sam spazila grupicu dece, verovatno predškolci. Trebalo je da pređu preko pešačkog prelaza, a vaspitačica je vikala da skrenu desno kada pređu. Jedan dečak je rekao drugom dečaku: A kako da znam gde je desno?, a zbunjeni drug mu je odgovorio: A šta je uopšte desno?

Ti dečaci su me pomalo podsetili na mene, odnosno na moju trenutnu situaciju. I ja tako stojim na pešačkom prelazu i slušam mnoge glasove koji mi govore da skrenem desno, a ja niti znam gde je desno, niti znam šta je desno.

Kroz meseca dana treba da položim prijemni, kroz tri meseca treba da se uselim u novi stan, da upoznam novi grad, kroz desetak meseci treba da dajem prve ispite. Deluje zamorno. I ne deluje mi kao moje desno, desno koje bih volela. Treba da ostavim stare prijatelj uz reči videćemo se svaki vikend, a svi smo veoma svesni da je to veoma teško. I dalje, to desno se ne nalazi gde je moje desno.

Kažu, promene su dobre. Kažu, nađu se novi prijatelji. Nova biblioteka. Novo društvo. Sve novo. A šta ako ja želim ono staro desno, kao najgori mogući konzervativac?

Eto, tako ja već par meseci stojim na ono pešačkom, zbunjena kao onaj dečak i čekam da mi neko objasni šta je desno i gde se ono nalazi. Ipak, mislim da ćemo oboje morati sami da dođemo do odgovora.



Which right is right for you?

4 comments:

Anonymous said...

I meni sve deluje jako patetično.Aplauzi su mi se popeli na glavu.Sinoć mi je bilo prelepo(mislim,i inače,a ne zbog sokića),ali..!danas mi se plače.Razmišljam o tome kako sutra treba da idem u školu i kad shvatim da je kraj....uffff.Stvarno mislim da bi emocijetrebalo pravilno raporediti,a ne ovako,sve odjednom.I,da!Nećemo se nalaziti i ostati zauvek u kontaktu.Mi ne verujemo,ali vreme zna.eto,toliko.
Tvoj davnokomentarišući Tugomil.

Ivana said...

Znaš, naučila sam nešto. Čudnovati su putevi naših života. Bukvalno, nikad ne reci nikad. ;)

Anonymous said...

Ja cu uvek biti tvoje staro desno xD

Redovni citalac koji ne voli da ostavlja komentare.

Ivana said...

Starodesno, kreni da ostavljaš komentare. xD