Saturday, February 6, 2010

6. dan Borhesovog meseca

Slovo E je problem. Zaista. Ima mnogo finih rečenica i interesantnih misli o Evropi, ekonomskoj krizi, enciklopediji, engleskom jeziku, Edvardsu Džonatanu, estetici i etici. Nisam mogla da se odlučim šta da izaberem, pa sam izbor prepustila mojoj prijateljici Ivani.
Nadam se da ćete uživati u njenom (tako predvidivom, iako bi se Borhesu veoma dopalo) izboru.


ETIKA

Bilo bi bolje kad bi svaki čovek mislio više o samom sebi i o tome kako da postane što bolji, i to ne samo u intelektualnom nego i u moralnom smislu. To nam svima pomalo nedostaje; gledati na stvari sa etičkog stanovišta. Etika je starija od religije, a ja ne ispovedam nijednu veru.

Religija se ocenjuje jedino na osnovu morala. Etiku nije potrebno definistati, to nisu deset zapovesti nego nešto što osećamo dok radimo (1985).




U početku beše reč (logos), i reč beše u Boga, i Bog beše reč...


3 comments:

Tina said...

Verovala ti ili ne, baš sam danas razmišljala o etici, i o moralnim zakonima. Moram da priznam da imam podeljeno mišljenje(i to ne na dva dela, nego na milion) o ovoj temi. I tako sam odlučila da ne razmišljam o tome.(a i lepo kaže Borhes "Etiku nije potrebno definistati, to nisu deset zapovesti nego nešto što osećamo dok radimo") Zamara mi mozak, a u poslednje vreme nešto ne volim previše da razmišljam, osecam se beskorisno.. Bolje da nesto uzmem i radim...
Enivej, sviđa mi se Ivanin izbor. :)

Ivana said...

I Borhesu bi se dopao Ivanin izbor. :)

Anonymous said...

Ivana je posle Borhesa, naravno, queen of the day? :p
šala mala. Svidja mi se ovo. I da, Ivana hvala ti što si mi prepustila izbor...današnjeg dana... <3