Wednesday, February 10, 2010

11. dan Borhesovog meseca

Zašto ljudi teže komplikuju svoj život? Verovatno da bismo svoje prljave tajne i delove ličnosti sačuvali za sebe. Pa, onda gradimo utvrđenja oko nas, čitav sistem utvrđenja. Ograđujemo se od ostalih, i umesto da sačuvamo sebe, na kraju gubimo sebe. Čemu poenta toga? Čemu poenta tih utvrđenja?


LAVIRINT

Lavirint je najočitiji simbol osećanja izgubljenosti. Mnogo puta se osećam izgubljenim. Simbol lavirinta je najočitiji simbol. Osim toga, svi čovekovi izumi imaju prilično jasan kraj. Na primer, trpezarija služi za obede, spavaća soba za spavanje, čekaonica za čekanje. A ideja da se izgradi jedan lavirint, jedna zgrada u kojoj će se izgubiti onaj ko u nju uđe, veoma je neobična (1985).



(Zašto želimo da budemo sami?)


5 comments:

S.W.C. said...

Kako tačno misliš gubimo sebe?
U smislu, pobornik si hipoteze da pojedinac svoj identitet izgrađuje putem interakcije sa drugim, komunikacijom sa spoljašnjim svetom, te da usled nedostatka narečenog identitet ne biva izgrađivan?

E, ovo o lavirintu maltene da je Kafkaesque! Jebote!
Jedino što ne mislim da je cilj lavirinta da se pojedinac izgubi, već da ga izazove da nađe nešto skriveno na zajeban način!

P.S.
Reci mi bar, je li bio pobornik javnih kuća? Ili pak protivnik? Ili neutralac?

S.W.C. said...

Definitivno najbolji post do sad! Dunno zašto, al jeste! Zagledala se u onu sliku.

Ivana said...

Proces gubljenja sebe se odvija u više etapa, znaš, kao misliš radiš dobro za sebe, a na kraju ti ispadneš ispadne da to i nije bilo toliko dobro.

Inače, šta je sa rečju pobornik? xD
I, S.W.C. za tebe ću prekucati sve što je rekao o javnim kućama u mailu. :)

S.W.C. said...

:D

Inače, pobornik sam upotrebe reči "pobornik"!

Anonymous said...

Vidim da si pobornik reči pobornik, a ja sam tvoj pobornik o pitanju pobornika reči pobornik.

Naive