Wednesday, August 5, 2009

0+


Za čitanje i razumevanje ovog posta, morate da slušate ovu pesmu čim krenete da čitate prve redove. Nije ništa obavezno, ali daje jedan fin šmek celom postu (uostalom, svi junaci iz serija uvek imaju neku pozadinsku muziku u ovakvim situacijama).

Polako se bliži kraj avgusta. Da, znam da je početak, ali pošto kraj i početak godine računam po školskom kalendaru, ovo su kao prve nedelje decembra.

Pre svega, naputovala sam se. Dobila sam inspiraciju za ovaj post dok sam putovala kod drugarice u Kikindu. Naime, išla sam u Sloveniju, Dansku, Češku i Slovačku, a proletela sam iznad par zemalja. Takođe sam išla i po zemlji, na turnire i u posete prijateljima. Svaki put kada sednem u autobus/voz/šinobus, preplavi me neki osećaj sreće, ispunjenja, jer znam da sam sve to sama postigla. Izborila sam se za svoje mesto u debati, društvu i svetu oko mene.
Gledajući unazad, još sam uvek nesvesna koliko sam postigla ove godine.

Naravno, pored toga što imam do sad najveći uspeh u školi, veće mi je zadovoljstvo što sam bila izabrana za Dansku, što sam pobedila na debatnom turniru i što sam proglašena prvim govornikom. To je moj materijalni dobitak, ma koliko čudno zvučalo. Kao posao u koji sam ulagala dosta toga i konačno dobijam onu veliku, odavno zasluženu platu.

Kada smo kod dobitaka, upoznala sam mnogo divnih ljudi. Znam da skoro u svakom gradu imam prijatelja. Znam da bi za neke prijatelje uradila sve što treba. Pitala me je jedna prijateljica kome bih pomogla od prijatelja da sakrije leš. Nisam znala da odgovorim, jer bih to uradila za dosta ljudi. Ima neke osobe koje više cenim, neke manje, ali na kraju dana znam da postoje i da su tu.

Eh, da, bila sam voljena i volela. Nikada na romantičan način, naravno. Dugo već nisam bila zaljubljena, i iskreno, ne znam da li je to dobro ili loše. Ne igram za drugu ekipu, niti sam osoba koja mrzi veze. Jednostavno, nisam dovoljno zrela, ne trudim se ni najmanje, ne želim da budem u vezi. Za sada. Uostalom, znam da ću uvek biti voljena i da ću voleti, makar moju porodicu. A, i to je nešto.

Još nešto - mrzim logiku! Ne znam šta ću da upišem! Ne znam da li ću da položim neke ispite! Neću ići na more! Ne izlazim u klubove!

Eto, dobili smo uvid u proteklu godinu. Smatram da je ova godina iznad nule na skali. Sve zavisi kako je kome okrenuta ta skala, da li je taj prostor pozitivan ili negativan. A meni je konačno na pozitivnom!






14 comments:

Tina said...

O, lepo. :)
Inace, ne znam da li sam ti rekla, ali bas sam ponosna na tebe. Ipak si ti MOJA drugarica, a MOJA drugarica je postigla sve ovo sto ti napisa.. Nije to mala stvar(=predmet, znam). Well done. :)
I, da.. Mozda nije najbolji nacin da ti saopstim, ali necu ici na dramaturgiju. Ne znam sta cu da upisem, ni gde, ne znam nista.:/

Ivana said...

Hvala. :D

za dramaturgiju, don't worry.

SMiliCa said...

bas mi je drago sto si konacno pozitivna :)) nastavi u tom pravcu :)) a za dalje skolovanje nemoj da brines...naci ces vec nesto :))

Владимир Нимчевић said...

Ti, Ivana više naginješ k umetnošću nego politici? Ili se ja možda varam?

Ivana said...

Nažalost, naginjem k svemu. xD
Zato i ne mogu da odlučim šta ću da upišem.

Inače, kako si zaključio?

Владимир Нимчевић said...

Eto tako. Lupio pa ostao živ. Inače, čitaš li možda lektiru "Vreme smrti"?

Ivana said...

Ne mogu da nađem prokletu lektiru! Inače bih čitala, ne zato što cenim pisca knjige, nego zato što imam tu lektiru za početak septembra. xD

Владимир Нимчевић said...

Nemoj? I ja isto. Zamisli? Znaš li koliko mi je trebalo da pročitam prve-dve knjige?

Ivana said...

Par nedelja?

Владимир Нимчевић said...

Pardon, za prve tri mi je trebalo dva meseca.

Ivana said...

Pa, to je baš kul. Skroz kul.
Moram brzo da nađem i ima da se nateram da čitam to i da zavolim i njega i knjige.

Владимир Нимчевић said...

Nego šta! Verujem da će ti se dopasti. Zapisuj obavezno najvažnije podatke u svesku. Knjiga je zbilja opširna i zahteva dosta mozganja kod pojedninih delova.

Ivana said...

Znam, obično kod malo kompleksnijih dela vodim dnevnik čitanja. Joj, hvala ti bože što je to delo uključeno u lektire...

Владимир Нимчевић said...

Meni ostaje još samo 500 stranica do kraja. Mnogo toga sam naučio odavde. Stvarno je zanimljivo. Nisam ne završio knjigu, a već sam pročitao jedan od nastavaka istorije porodice Katić "Otpadnik". Nadam se da je delo čitavo. Proveri negde ako budešu prilici skinuo sam ga s Bane prevoz. Ako te zanima fabula možeš da pročitaš na mom blogu taj članak http://ljubiteljidosade.blogspot.com/2009/08/otpadnik.html