Tuesday, May 19, 2009

Salute!

Da li ste ikada čuli za video klip Everybody's free to wear sunscreen? U pitanju je govor jedne novinarke napisan maturantima kao što ste vi i sadrži veoma korisne savete za svakodnevnicu. Potražite na Youtube-u, to vam ja savetujem.

Međutim, moj zadatak nije da kopiram nju. Danas želim da vam ukažem na nešto. Nešto što ljudi doživljavaju tragično, a to je odlazak i napuštanje. Jeste, vi danas završavate školu, opraštate se sa svima, odlazite iz ovog grada... Ipak, zašto taj odlazak mora da bude obojen žalošću?
Pobogu, to je nov početak, prilika da imate nov život! Iskreno, retko kada vam se to omogući, mogućnost da počnete sve ispočetka, da izgradite nov svet, vaš svet i da stvorite novo ja.

Naravno da treba pozdraviti sveži početak, početak novog dana. Rađanje sunca svakog dana je divna inspiracija svake osobe vekovima - sve te nijanse koje se smenjuju i oživljavaju noćno nebo preko nego što zablista u punom sjaju. I svaki dan, taj trenutak rađanja nas ostavlja bez daha i prisiljava nas da se nadamo i uživamo u ostatku dana.
Isto tako i vi treba da ostavljate ljude bez daha i reči i da se radujete i uživate u ovom, nepoznatom, a opet intrigantnom putovanju.

Ipak, nemojte zaboraviti da imate i prošlost, dragu prošlost. Vaše prijatelje, profesore i školu. I onda i ona najgora sećanja će se učiniti slatkim kada naiđete na prvu prepreku. Tada, baš u tom trenutku setićete se gimnazije i šta vas je naučila.
Nikada se nemojte predavati.
I sa osmehom ćete da nastavite u nove pohode.

Dragi maturanti, u ime svih prisutnih, želim vam da srećno uplovite u vaše nove nade, verovanja, vaše nove živote. Nemojte zaboraviti da uživate!

Naive
Grad na severu male države, maj 2009. godine

Šta bismo mi bez Sunca?


5 comments:

Хари said...

Ово је мој други налог:) Онај ми нешто не ваља. Ако те још занима историја придружи нам се на http://drustvomladihistoricara.blogspot
пошаљи нам адресу да ти поднесемо захтев:). Владо Н.

Anonymous said...

I will not acquiesce in on it. I over nice post. Expressly the title-deed attracted me to study the whole story.

Anonymous said...

Good brief and this enter helped me alot in my college assignement. Gratefulness you as your information.

Anonymous said...

Easily I acquiesce in but I contemplate the collection should prepare more info then it has.

Anonymous said...

Well I to but I think the collection should have more info then it has.